Sénéchal beschouwt family literacy vanuit drie soorten van ervaringen met geletterdheid voor jonge kinderen: ouder-kindinteracties, het zelf ontdekken van lezen en schrijven en leesplezier.
Interacties tussen ouders en kind in lees- en schrijfsituaties in formele en informele activiteiten.
Bij informele activiteiten ligt de focus op de betekenis van de tekst. Een voorbeeld is samen boekjes lezen. Samen lezen versterkt de kennis van de wereld, de woordenschat en de taalvaardigheid. Uit onderzoek blijkt dat informele activiteiten vooral de mondelinge taalvaardigheid en de woordenschat ten goede komen. Bij formele activiteiten ligt het accent op het schrift zelf, een ouder vraagt bijvoorbeeld: ‘Hoeveel A’s zie je in deze tekst?’ of: ‘Waar in de tekst zie je het woord baby?’ Formele activiteiten blijken vooral effect te hebben op letterkennis en technisch leren lezen en schrijven. Er is een longitudinaal onderzoek gedaan naar het langetermijneffect van leesactiviteiten thuis op de leesvaardigheid op school. Er is een duidelijk langetermijneffect van family literacy activiteiten op jonge leeftijd op de leesvaardigheid van kinderen. Welke effecten er zijn, hangt af van de aard van de activiteiten die ouders met hun kinderen doen. Het gunstigst is een combinatie van formele en informele activiteiten.
Ontdekken van lezen en schrijven door kinderen zelf
Kinderen ontdekken het lezen en schrijven. Een voorbeeld hiervan is het verschijnsel dat kinderen doen alsof ze een boek lezen terwijl ze zelf het verhaal bedenken. Kinderen verkennen het schriftsysteem, ontdekken welke letters bij welke klanken horen en wat de relatie is tussen woorden en objecten. Zo kunnen kinderen op gegeven moment denken dat lange woorden horen bij grote objecten. De ontwikkeling van zelfbedachte spelling en de feedback daarop van ouders draagt bij aan het leren lezen.
Leesplezier
Onderzoek laat een positieve relatie zien tussen de mate waarin ouders voor hun plezier lezen en de woordenschat en mondelinge taalvaardigheid van jonge kinderen. Uit onderzoek blijkt ook er een sterke relatie is tussen samen lezen in de voorschoolse periode en leesmotivatie in groep 6.