Hoewel dit artikel niet gaat over po of vo, maar over de kinderopvang, is besloten het wel op te nemen, omdat de faciliterende en belemmerende factoren die genoemd worden o.i. ook gelden voor po en vo. De tekst is een brochure, met daarin o.a. de beschrijving van een verkennend onderzoek naar de samenwerking tussen OCMW’s (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) en kinderopvangcentra, waarbij ook “kwetsbare ouders” aan het woord komen.
Ouders voelen het vaak eerst als een ongewenste noodzaak hun kind naar de kinderopvang te sturen, omdat ze zelf moeten werken, of Nederlandse les of een inburgeringstraject moeten volgen. Een goede, persoonlijke band met de maatschappelijk werker kan hen helpen om die moeilijke eerste fase te doorlopen.
Om de pedagogische en sociale functies van de kinderopvang te kunnen garanderen is een vlotte en ondersteunende samenwerking tussen de maatschappelijk werker en het kinderdagverblijf essentieel. Niet altijd hebben ouders zicht op die samenwerking.
In veel gevallen blijft de samenwerking tussen maatschappelijk werk en kinderopvang beperkt tot doorverwijzing en administratieve ondersteuning. Er is maar weinig sprake van het gezamenlijk volgen van cliënten.
Samenvattend zijn faciliterende factoren voor samenwerking: goede communicatie, persoonlijke relatie, een vaste contactpersoon, fysieke nabijheid en bereikbaarheid, gezamenlijk trainingen, gemeenschappelijk doel en afgestemde visie, structureel overleg, “outreachend” werken. Belemmerende factoren zijn: een onduidelijke taakverdeling, gebrek aan afstemming, hoge werkdruk, bezuinigingen, eigen logica en organisatorisch belang vooropstellen, plaatsgebrek en wachtlijsten en logge en te sterk gestandaardiseerde procedures.