Het doel van dit onderzoek was om te onderzoeken wat effectieve maatregelen zijn om het contact tussen ouders en school op het vo te verbeteren. De focus van het onderzoek lag op het vmbo. Lüsse koos voor scholen in Rotterdam Zuid omdat daar sprake is van de grootste armoede, het laagste opleidingsniveau en de grootste schooluitval. Op twee scholen is uitgeprobeerd welke verbeteringen mogelijk zijn en hoe het verbeterproces binnen een school werkt.
Verschillende soorten interventies
Lusse ontwikkelde een handreiking voor scholen met daarin de maatregelen, veronderstelde stadia in het verbeterproces en een aantal voorbeeldinterventies. De voorbeeldinterventies betroffen: een informatiekaart, een kennismakingsgesprek, een voortgangsgesprek en het betrekken van ouders bij schoolloopbaankeuzes. Deze handreiking werd uitgeprobeerd op zeven vmbo-scholen, twee mavo/havo/vwo scholen, vier praktijkscholen en twee mbo-locaties.
Resultaten
De opkomst bij individuele gesprekken in de onderbouw was hoog. Individuele gesprekken in de bovenbouw en collectieve bijeenkomsten in het vmbo lieten een lagere opkomst zien. In het mbo was de opkomst het laagst. De maatregelen bleken het beste te werken in de kennismakingsgesprekken en het slechtst bij een collectieve ouderavond in het mbo. De effectieve maatregelen die betrekking hebben op je welkom voelen op school en het kennen van de mentor bleken het makkelijkst in te voeren. Wederkerigheid in het contact (iedereen evenveel aan het woord) en aandacht voor de begeleiding van het kind op school en thuis bleken lastiger toe te passen.
Het kennismakingsgesprek werkt!
Ouders waardeerden het kennismakingsgesprek en het voortgangsgesprek significant hoger dan een regulier rapportgesprek. Het meest tevreden waren ouders in het vmbo over het kennismakingsgesprek en over de op de handreiking geïnspireerde ouderavond. Zij waren tevreden over de positieve toon en hadden het gevoel dat hun mening telde. Bij deze ouders zie je ook een hogere score op een aantal vragen m.b.t. begeleiding van hun kind thuis. Dat zelfde positieve beeld zie je terugkomen in de beoordeling door de leerlingen op deze aspecten.