In dit onderzoek is een systematische analyse van 48 onderzoeken naar 56 ouder-kindprogramma’s gemaakt. De onderzochte ouder-kindprogramma’s richten zich met name op kinderen uit gezinnen met een lage sociaaleconomische status. Gemiddeld laten ouder-kindprogramma’s op korte termijn positieve effecten op verschillende aspecten van de ontluikende geletterdheid zien. Op de langere termijn lijken de effecten echter uit te doven en niet alle programma’s zijn even effectief.
Afgebakend aanbod, één locatie en mogelijkheid tot differentiatie
Programma’s met een gericht en afgebakend aanbod hebben het meest effect. Het gaat dan om programma’s die zich beperken tot een bepaalde activiteit (bijvoorbeeld alleen voorlezen) of een bepaalde vaardigheid. Programma’s hebben ook meer effect als zij focussen op activiteiten op één locatie (dus thuis of op school en niet allebei).
De onderzoekers bekeken ook het effect van de mogelijkheden tot differentiatie die de programma’s bieden. Differentiatie betekent of het mogelijk is de keuze van activiteiten af te stemmen op de behoeften en voorkeuren van kinderen en ouders. Er waren bleken maar weinig programma’s te zijn waarin die mogelijkheid tot differentiatie werd geboden. De programma’s waarin wel gedifferentieerd kan worden, hebben gemiddeld grote effecten op de geletterdheid van kinderen.