De lees- en taalactiviteiten van kinderen thuis zijn divers en lopen uiteen van gezamenlijke tot persoonlijke activiteiten. Dat kunnen allerlei soorten boeken zijn (van stripboeken tot jeugdliteratuur en van prentenboeken tot informatieve boeken), maar denk ook leesactiviteiten in apps, games, DVD’s, online en op tablets. Al deze activiteiten zijn onderdeel van het ‘literaire culturele kapitaal’ dat kinderen opbouwen en zijn van waarde voor kinderen en hun ouders. Het is echter niet vanzelfsprekend dat scholen dat ook zo zien. Lees- en taalactiviteiten op school vinden in een heel andere context plaats waarbij lezen op school meer een individuele aangelegenheid is en lezen thuis in een veel socialere context plaatsvindt.
Het huidige onderzoek
Dit onderzoek probeert erachter te komen wat jonge kinderen precies allemaal thuis ondernemen als lees- en taalactiviteiten en hoeveel tijd ze hieraan besteden. Ook werd onderzocht wat leraren dachten dat dezelfde kinderen thuis ondernamen aan lees- en taalactiviteiten. Om deze vragen te beantwoorden, vulden ouders uit verschillende sociaaleconomische milieus een vragenlijst in, evenals 10 leraren. Met deze laatsten werd ook een interview afgenomen.
Discrepanties tussen ouders en leraren
Ten eerste bleek uit het interview met de leraren dat zij de leesactiviteiten van kinderen online en op schermen, alleen benoemden als de kinderen er zelf over begonnen. De leraren gaven aan dat zij voor beginnende geletterdheid de voorkeur gaven aan papieren media zoals boeken. Daarnaast overschatten de leraren vaak de tijd die kinderen besteden aan televisie kijken of online games, terwijl ze tijd die kinderen besteden aan lees- en taalactiviteiten thuis, juist onderschatten.